zaterdag 26 april 2014

Het Doel.

Deze blog is er gekomen als aanvulling op de Facebook-pagina van Pipers Remembering WWI ( https://www.facebook.com/pages/Pipers-Remembering-WWI/1409312772653074 ).

Hier proberen we ons verhaal te doen langsheen alle Wereld Oorlog 1 begraafplaatsen in België. 


Wie zijn wij?

Wij zijn Kurt (Popski) Van Looke en Stuart Jervis. Beide doedelzakspelers bij een Belgische Pipeband.

Wat is het doel van Pipers Remembering WWI?

Het idee ontstond bij Popski tijdens een tocht met zijn Willys jeep ergens in België. Hij passeerde ergens een bordje met "Commonwealth War Graves". Verwondert dat het een kleine begraafplaats was ging hij een kijkje nemen. Er bleken maar enkele graven te liggen. Allemaal perfect onderhouden. Na een praatje gemaakt te hebben met een aanwezige vrouw kwam hij te weten dat er maar enkele bezoekers per jaar waren. Dit vond hij een vreemde gedachte aangezien deze mensen voor hetzelfde doel gesneuveld waren dan al die andere begraven op één van de grote begraafplaatsen waar de bezoekers soms per bus worden afgezet. Hierdoor ontstond bij hem het idee om alle kleine begraafplaatsen een bezoekje te brengen. Dit idee heeft enkele jaren kunnen rijpen en ondertussen leerde hij doedelzak spelen. Dus kwam het idee om op elke begraafplaats enkele liedjes te spelen. Toen werd het stilaan 2014 en kwam het idee om de WO1 begraafplaatsen te bezoeken tussen 2014 en 2018 ter nagedachtenis 100 jaar Grote Oorlog. Na heel wat opzoeken en informatie vergaart te hebben vertelde hij zijn idee aan Stuart. Die was meteen enthousiast en wou mee op deze tocht. 
Stuart was sinds zijn bezoek aan Tyne Cot Cemetery en Ieper geïntrigeerd geraakt over wat ze de Grote Oorlog noemden. Voor hem was WO2 iets duidelijker en meer gekend aangezien zijn grootvader op D-Day+1 geland was in Normandië na eerst een tijd in Noord-Afrika gezeten te hebben. Het idee van Popski was te perfecte aanleiding om zich te verdiepen in WO1.
Vanaf dan begon het idee nog concretere vormen te krijgen. Er waren verschillende mensen (zowel pipers als niet-pipers) die ons op onze tocht wilden vergezellen. En om het project haalbaar te houden binnen de 4 vooropgestelde jaren werden er enkele afspraken gemaakt.

  • Eerst brengen we alle begraafplaatsen in kaart (Dit bleek moeilijker dan verwacht). De meeste waren al in kaart gebracht door Popski.
  • Dan besloten we om alle begraafplaatsen onder te verdelen in dagtrips. Via een routeplanner berekenen we de tijd dat we met de auto onderweg gaan zijn. Daarbij tellen we 30min per begraafplaats. Voor de kleinere is dit veel, voor de groteren weinig. Zo rekenen we dat we per dagtrip ergens tussen 6 a 7 uur onderweg gaan zijn. En we rekenen ruim zodat we zeker de tijd hebben om elke begraafplaats een gepast bezoek te brengen. 
  • Wanneer we een dagtrip plannen is afhankelijk van het weer (dat het niet te slecht is natuurlijk) en de agenda van zowel Popski als Stuart. Met hoe meer agenda's er rekening gehouden moet worden hoe moeilijker het word om het project te doen slagen. Vandaar de deze keuze.
  • Welke begraafplaatsen we die dag bezoeken word door loting gekozen. Alle dagtrips worden in een bokaal gestoken en er word één uitgehaald wanneer we beslissen om een dagtrip te doen. Zo hopen we kris-kras door België te trekken.
  • We dragen een eigen kilt zodat het naarmate er meer pipers volgen we een mengelmoes aan kilts krijgen.
  • We hebben 'Remembrance' kruisjes laten maken. Deels om de kruisjes een persoonlijke touch te geven en deels om kosten te sparen. De eerste lading van 300 is reeds gemaakt en waarschijnlijk zullen we er nog meer nodig hebben. Op elke begraafplaats word een kruisje op een goed zichtbare plaats in de grond gestoken of bevestigd.
  • We spelen enkele liedjes op de pipes.
  • We nemen enkele foto's zodat we onze volgers op Facebook en deze Blog een woordje uitleg kunnen geven bij onze tocht.
  • Daar waar mogelijk tekenen we het register en kijken we hoe lang het geleden is dat het nog eens getekend is.
  • We proberen ook enkele verhalen van gesneuvelden te verzamelen om de Grote Oorlog iets persoonlijker te maken. Want elke gesneuvelde heeft zijn verhaal. Maar deze werden natuurlijk niet allemaal bijgehouden.
  • Om het project haalbaar te houden worden alle beslissingen over eventuele aanpassingen genomen door Popski en Stuart. Iedereen mag natuurlijk suggesties geven.
  • Eerst was er beslist van enkel de Commonwealth War Graves te bezoeken, maar de Commonwealth was niet de enige partij in deze oorlog. Dus proberen we ook zoveel mogelijk begraafplaatsen van de andere partijen te bezoeken, natuurlijk in België.
Wie mag er mee met ons?

Iedereen. Zolang deze personen zich met respect gedragen ten opzichte van  de begraafplaatsen, monumenten en ons project. Natuurlijk kunnen wij niemand verbieden ons te volgen, maar met mensen die geen respect tonen zullen wij geen rekening houden en ons volledig distantiëren.

Wij hopen vooral dat zoveel mogelijk mensen onze helden bezoeken die hun morgen gaven voor onze vandaag.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten