zondag 8 juni 2014

Trip 7 : Lessines - Herchies - Ath - Leuze - Ronse

Datum :  8/6/2014
Begraafplaatsen : Lessines Cemetery - Lessines / Herchies Cemetery / Ath Cemetery / Leuze Cemetery / Ronse    Cemetery
Afstand :  151 Km
Weer :  vertrek licht bewolkt bij vertrek daarna zonnig en warm
Deelnemers :  Stuart Jervis, Kurt van Looke
Volgers :  Noëlla Verschueren, Wilfried Duboisdenevele



Info :

Na enkele weken van afwezigheid, omdat we beiden een beetje hadden gesukkeld met onze gezondheid, vertrokken we om 9u onder een bewolkte hemel richting Lessines. Een onschuldige kinderhand had uitgemaakt dat we vandaag Rit 7 zouden rijden, een rit die voornamelijk burgerlijke begraafplaatsen zou aandoen in de provincie Henegouwen. Eveneens hadden we vandaag ook 2 'volgers' , Noella en Wilfried, mee op onze tocht - mensen die eens een rit in levende lijve wouden meemaken i.p.v. langs de digitale weg zoals Facebook e.a....






Een tocht van ongeveer een uur bracht ons in Lessines waar we met hulp van de moderne technieken tot direct  voor de deur reden. Hier op deze begraafplaats zouden we 6 Belgische en 8 CWG (Commonwealth War Graves) aantreffen. Toen we de begraafplaats opliepen merkten we allen op dat dit een oude begraafplaats bleek te zijn die er eerder wat vervallen bijstond in tegenstelling tot hetgeen men zou verwachten. Lang dienden we niet te zoeken naar de CWG graven, we vonden er vrijwel direct 6 terug, de andere 2 lagen iets verder. Iedereen vroeg zich af waar de Belgische graven zich zouden bevinden, dus gingen we opzoek over de begraafplaats.
We wandelden over de begraafplaats en merkten op dat hier geen Belgische militaire grafstenen waren te vinden. Wel vonden we hier, in tegenstelling tot de 8 CWG graven, een heel mooi onderhouden graf van een Russisch militair dat direct opviel tussen de andere graven. Dit graf lag een kwart slag gedraaid  tussen de andere graven, de Belgische graven vonden we hier niet.








Hier ontdekten we enkele problemen waar we geen rekening mee hadden gehouden.
- Alle Belgische graven bleken verspreid te zijn over de ganse begraafplaats en bleken ook nog eens in een burgerlijk graf te liggen, dus geen militaire grafsteen wat het zoeken zeker niet vergemakkelijkt. Enkel hier en daar, maar ook niet altijd, een kleine verwijzing naar WW1 maakt dat onze tocht op die manier heel tijdrovend wordt, zeker als je op deze manier op die burgerlijke begraafplaatsen alle graven moet aflopen in de hoop een link naar WW1 te vinden.
- Eveneens hadden we hier ook het probleem dat de gevonden militaire WW1 graven verspreid lagen en niet samen. Wat dienden we te doen met het PRWW1 In Remembrance kruisje dat we achterlaten op de begraafplaatsen?  We konden niet op elke plaats apart een kruisje achter laten omdat we per begraafplaats maar één PRWW1 kruisje hadden voorzien, deze kruisjes werden bekostigd met eigen budget en op deze manier zouden we al snel door onze voorraad PRWW1 kruisjes heen zijn maar ook door ons spaargeld want we hebben immers ook nog de brandstofkosten die nodig zijn om de verschillende ritten te rijden.

Dus besloten we om zoals op de vorige rit Flower of Scotland te spelen aan de 6 CWG graven en Amazing Grace aan de 2 andere CWG graven die iets verder lagen. Het PRWW1 kruisje werd neer gepland tussen de 6 CWG die langsheen de omheiningmuur lagen, maar stond zeker voor of betekende evenveel als voor alle andere WW1 slachtoffers die hier op deze begraafplaats begraven lagen.









Volgens onze research was dit de oude begraafplaats en lag er een nieuwe een 500 meter verder op dezelfde weg. Dus besloten we om hier ook nog eens een kijkje te nemen in de hoop de 6 Belgische militaire graven te vinden. Hier vonden we wel een soort van link naar WW1. Bleek dat hier alle opgeeiste mensen van zowel WW1 als WW2 die op allerhande latere datums dan 1914 - 1918 waren overleden, samen rond een monument lagen begraven achteraan deze begraafplaats, wat ons ook niet verder bracht in de zoektocht naar de 6 Belgische militaire graven. Wel was hier een mooi CWGC plot te zien met graven uit WW2 aan de ingang van de nieuwe begraafplaats. Van hier vertrokken we richting Herchies waar onze volgende bestemming lag.

Aangekomen in Herchies kwamen we tot de conclusie dat we zo'n klein uurtje uitliepen op schema. De oorzaak daarvan was onze lange zoektocht naar de Belgische graven op de begraafplaats van Lessines. We trokken samen met onze volgers Noëlla en Wilfried de begraafplaats op en moesten niet lang zoeken  naar de 8 CWG uit WW1. Deze vonden in een halve maan rond een monument rechtop de ingang. Direct naast het plot vonden we een grafsteen van de CWGC waaronder een veteraan van de Belgische Brigade Piron lag begraven - Felicien Bernard 1922-2008. . Hier werden eveneens, zoals op elke begraafplaats die we bezoeken, enkele foto's genomen en speelden we terug Flower of Scotland gevolgd door Amazing Grace bij de 8 CWG's. Stuart plantte het PRWW1 kruisje neer tussen de graven van dit kleine perkje en we konden terug opweg gaan naar onze volgende bestemming. Doordat hier alles heel vlot verliep, we alles vrij snel hadden gevonden en het klein was, maakte dat we hier reeds een groot deel van de verloren tijd hadden ingelopen, wat ons toch iets of wat allen gerust stelde.










Rond 12u40 kwamen we aangereden in Ath waar we na een stratenblok te hebben rondgereden, de burgerlijke begraafplaats vonden waar we 38 CWG zouden vinden. Ook hier moesten we niet lang zoeken omdat alle CWG's in 2 rijen samen lagen niet ver van de ingang. Hier vonden we ook het graf van Pte. D. Cooper van het Worcestershire Regiment aan, die stierf op 26 februari 1919 op 50 jarige leeftijd. Na het spelen van onze tunes werd hier ook tussen de graven het PRWW1 kruisje neer geplant en merkten we op dat enkele mensen tussen de struiken en bomen stonden te kijken naar onze bezigheden. Waarschijnlijk allen gewekt door onze Pipes...












Hier maakten we ook van de gelegenheid gebruik om onze picknick te nuttig tussen onze auto"s en het muurtje van de begraafplaats in de schaduw. Het was ondertussen heel warm en zonnig geworden dat een verfrissing heel welkom was. Ook zagen we hier dat we terug mooi op schema zaten wat ons goed stemde en niet veel later gingen we op weg naar Leuze waar onze volgende bestemming lag.


De rit verliep heel vlot en nog mooi op schema kwamen we aan op de burgerlijke begraafplaats in Leuze rond 13u30, waar we 1 Rus, 1 Frans en 58 CWG's zouden vinden.  Dit CWGC plot lag op een burgerlijke begraafplaats en werd perfect onderhouden in tegenstelling tot de CWG's die we in Lessines aantroffen want deze konden daar allemaal wel een grondige opknapbeurt gebruiken meenden we.











Het was nog steeds bakken in de zon en we besloten om eerst Flower of Scotland en Amazing Grace aan het 'Cross of Sacrifice' te spelen. Een eindje verder stond een familie tussen de graven foto's te nemen van ons doen en laten maar bleven verder op een afstand naar ons kijken  Daarna namen we wat foto's en merkten op de er 4 CWG's apart lagen maar nog wel in hetzelfde plot. Dit bleken 4 graven te zijn van gevallene uit de Tweede Wereld Oorlog. 
Na het plaatsen van PRWW1 kruisje tekenden we het register dat was opgeborgen achter het Cross of Sacrifice en we merkten op dat de laatste input geleden was van 4 /1/2014. 







Na het nemen van enkele foto's voor het thuisfront en ons archief trokken we verder. Het was ook hier dat onze volgers Noëlla en Wilfried ons verlieten en huiswaarts reden omdat de hondjes anders te lang alleen zouden zitten zonder oppas. We namen afscheid van hen en we reden verder richting Ronse waar de laatste begraafplaats zou liggen van deze rit.

Mooi op tijd arriveerden we rond 14u35 in Ronse en het stemde ons optimistisch reeds van op de straat een Belgische 3-kleur te zien staan op de begraafplaats. We liepen de begraafplaats op en zagen al vrij snel de CWG's staan maar een kleine inspectie liet ons weten dat het allemaal graven waren uit WW2. Normaal zouden we hier 15 Belgen en 3 CWG's (hier bestaat enige twijfel over omdat officiële bronnen spreken van 2 CWG's en andere van 3) uit WW1 vinden. Maar waar zouden die dan zijn?




We liepen de ganse begraafplaats over en het zag er terug niet echt rooskleurig uit. Helemaal achteraan de begraafplaats vonden we 2 CWG's terug welke ons lieten weten dat Pte. G.H. Woolway en Pte. H. Haslam hier waren begraven. Die laatste presteerde het destijds om zich 2 maal te laten aanwerven in het leger op 5 dagen tijd. Een eerste keer op 15/5/1915 waar hij vertelde dat hij 18 jaar was en een tweede maal op 20/5/1915 waar hij vertelde dat hij 19 jaar oud was. Daar we voorlopig niet zo direct zagen waar de andere WW1 waren besloten we om hier onze tunes te spelen en het PRWW1 kruisje te plaatsen. 









Na het nemen van enkele foto's trokken we verder over de begraafplaats in de hoop nog de 15 Belgische militaire graven te vinden. Alweer hier geen Belgische militaire grafstenen te vinden.

Toen we bijna aan de uitgang waren viel ons oog op een burgergraf waarop een afgebladderde  Belgische vlag stond afgebeeld. Bij nadere inspectie merkten we op dat dit het graf was van Charles-Louis Van Den Broeke, geboren op 25/5/1894 en gesneuveld op het veld van eer te Balgerhoeke-Adegem op 1/11/1918. Ook hier merkten we terug op dat de Belgische militairen hier eveneens allemaal liggen begraven in gewone burgergraven wat het heel moeilijk maakt natuurlijk om ze te vinden. We merkten dan ook op dat het met de graven van onze Belgische gesneuvelden uit WW1  rampzalig is gesteld in vergelijking met de CWG's die we reeds vonden op onze tocht. Een spijtige zaak meenden we.





Het was ook daar bij het verlaten van de begraafplaats dat er een paar mensen die er ook rondliepen een iets meer uitleg vroegen over onze bedoelingen. Na de rijke uitleg van Stuart waren deze mensen vol respect en lof over onze bedoeling en meenden ze eveneens als wij, dat deze gevallenen de dag van vandaag toch wel veel meer respect en aandacht verdienden in de huidige maatschappij en zeker bij de jeugd waarbij we direct bij het doel van ons project zijn. We zijn dus op goede weg menen we...




Niet veel later borgen we onze Pipes op, dronken nog iets en begonnen rustig en volledig binnen tijdsschema aan onze terugweg richting thuisfront. Hoewel het zoeken tussen de vele burgergraven ons in het begin van de trip ons wat afremde in tijd menen we wel dat het alweer een zeer geslaagde trip was. Op naar de volgende...


Groeten en tot volgende.